U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

Klik op de banners hieronder.Klik op de banners hieronder.

_________________________

    


GOED OM TE WETEN

Wat doet acne met je?

Niemand vindt het leuk om puistjes te hebben. De een haalt z’n schouders op en maakt er geen probleem van, de ..... Lees verder...

Is Acne erfelijk!

Als beide ouders of een van beide ouders ernstige acne heeft gehad, heb je meer kans om ook .... Lees verder...

Heeft het zin om een dieet te volgen?

Er is geen bewijs dat een voedingspatroon of een specifieke voedingsstof de acne beïnvloedt. Er  .... Lees verder...

Puisten: alle feiten op een rij

Iedereen heeft er ooit wel eens in meer of mindere mate mee te maken ge.... Lees verder ...

Wij zijn nu gevestigd in Assen aan: Vaart Noordzijde 36 - 9401GN ASSEN


Puisten: alle feiten op een rij

Iedereen heeft er ooit wel eens in meer of mindere mate mee te maken gehad: ontsierende puisten op je gezicht, nek of rug. En hoewel het meestal voorkomt tijdens de pubertijd, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Puisten kunnen ook op latere leeftijd voorkomen. Vaak is een zwangerschap een aanleiding voor het ontstaan van puisten. Maar hoe kan het dat de één veel puisten krijgt en de ander niet? Is voeding bijvoorbeeld nog van invloed? En veelal de belangrijkste vraag: hoe kom je er vanaf? Helpt het bijvoorbeeld om ze lekker uit te knijpen? In dit dossier zetten we alle feiten over puisten voor je op een rijtje. We beginnen met een korte beschrijving van de oorzaken. 

Puisten, ook wel pukkels of acne genoemd, zijn kleine ontstekingen van de huid in en rondom de talgklieren. Ze komen vooral in het gezicht voor. Maar ook op menig rug of hals zijn ze niet weg te denken. Of je last krijgt van puisten wordt voor een deel erfelijk bepaald. Hadden je ouders er bijvoorbeeld vroeger veel last van, dan is de kans groot dat jij het ook krijgt. Daarbij hebben meiden er vaak eerder last van dan jongens. Meiden kunnen rond hun negende al de eerste puisten krijgen, terwijl dit bij jongens meestal pas rond hun veertiende gebeurt. De naam ‘jeugdpuistjes’ dekt echter niet helemaal de lading, want in de pubertijd zijn je puisten weliswaar op hun hoogtepunt, maar ook volwassenen kunnen er nog last van hebben. Door hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de ongesteldheid, zwangerschap of wanneer je van anticonceptiepil verandert, kan een onzuivere huid met puisten en mee-eters het gevolg zijn.

Puisten en hormonen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, spelen vooral hormonale veranderingen een grote rol bij het ontstaan van puisten. Tijdens hormonale veranderingen worden er veel meer hormonen afgescheiden die van invloed zijn op de groei, seksualiteit en emotie. Maar dezelfde hormonen zorgen ook voor een verhoogde productie van talg (vettige goedje) waardoor een vette huid en puisten kunnen ontstaan. De combinatie van talg en dode huidcellen blokkeert de uitgang van een porie en zorgt voor een zwelling. De normale bacteriën van de huid kunnen zich dan vermenigvuldigen binnen de verstopte porie waardoor er een ontsteking ontstaat. Omdat de hormonale veranderingen tijdelijk zijn, bijvoorbeeld tijdens de ongesteldheid of zwangerschap, kan het dus zijn dat je het ene moment een mooie egale huid hebt en het andere moment kampt met een onzuivere, vette huid met puisten. Meer oorzaken van puisten, lees je hier. In dit dossier vind je meer over de oplossingen bij puisten en maken we korte metten met enkele fabels.

Bron: Gezondheidsplein


Is acne erfelijk?

Als beide ouders of een van beide ouders ernstige acne heeft gehad, heb je meer kans om ook acne te krijgen. Verder is acne niet erfelijk.

Daarnaast zijn er een paar erfelijke aandoeningen waarbij acne deel uitmaakt van het ziektebeeld.

Voorbeelden hiervan zijn: afwijkende chromosomen (XYY-chromosoom) en het polycysteusovariumsyndroom. Als je een van deze erfelijke aandoeningen hebt, kan je arts je verder adviseren.

Stichting Nationaal Huidfonds (het Huidfonds) maakt het mogelijk dat onafhankelijke informatie over deze huidziekte en de behandeling daarvan, voor u en anderen beschikbaar is. Voor dit belangrijke werk is het Huidfonds afhankelijk van particuliere donaties en giften.

Wilt u het Huidfonds hierin steunen? U kunt zich hiervoor online aanmelden.

Bron: Huidfonds


Wat doet acne met je?

Niemand vindt het leuk om puistjes te hebben. De een haalt z’n schouders op en maakt er geen probleem van, de ander wordt diep ongelukkig van een gezicht met acne. Het is in elk geval niet leuk als iemand een opmerking maakt of erger nog, je uitscheldt. Laat je niet uit het veld slaan en je humeur niet verpesten door dit soort opmerkingen. Vroeg of laat wordt de acne minder. Probeer een manier te vinden om te accepteren dat je acne hebt. Jij kunt jezelf minder mooi vinden, maar een ander denkt daar misschien heel anders over. Laat iedereen zien dat je tevreden bent met wie je bent. Hoe meer je jezelf met acne durft te laten zien aan anderen, hoe minder last je ervan hebt.

Stichting Nationaal Huidfonds (het Huidfonds) maakt het mogelijk dat onafhankelijke informatie over deze huidziekte en de behandeling daarvan, voor u en anderen beschikbaar is. Voor dit belangrijke werk is het Huidfonds afhankelijk van particuliere donaties en giften.

Wilt u het Huidfonds hierin steunen? U kunt zich hiervoor online aanmelden.

Bij voorbaat dank voor uw bijdrage.

Bron: huidfonds